De Nederlandse taal
De Nederlandse taal is een interessante, maar tevens voor velen ook een lastige taal om onder de knie te krijgen. Het vakgebied van de Neerlandicus is breed. Zo is er de taalkunde die zich bezig houdt met de spelling en grammatica. De taalbeheersing houdt zich bezig met het schrijven van correcte artikelen, en bestudeert teksten( welke functie? Welk doel?) En tenslotte is er nog het onderdeel Fictie, die literatuur en toneel bestudeert en de functies ervan onderzoekt.
Nederlands als schoolvak
Het vak Nederlands als schoolvak wordt steeds belangrijker. Steeds minder kinderen beheersen de taal niet meer correct. Omdat ze uit een ander land komen, of omdat ze steeds meer Engels gaan schrijven op het internet. De oprukkende populariteit van MSN en hyves heeft helaas ook geen positief effect gehad op de ontwikkeling van het Nederlands bij de jeugd.
Bij Nederlands leren kinderen belangrijke dingen, waar ze later veel aan hebben. Ze leren om zich mondeling en schriftelijk goed uit te drukken. Ze leren bijvoorbeeld hoe ze een nette brief schrijven, of hoe ze bij een discussie een standpunt kunnen innemen. Het lezen van teksten en daar de belangrijkste boodschappen uithalen is ook een vaardigheid die bij het vak Nederlands geleerd wordt. Kinderen leren de betekenis van moeilijke woorden en leren de vele uitdrukkingen kennen die onze taal rijk is. Vaak ondersteund met cartoons wordt de betekenis van een spreekwoord op humoristische wijze aangeboden. Daarnaast krijgen kinderen ook de keuze uit een breed scala van boeken en enkele films en toneelvoorstellingen die ze kunnen lezen/ bekijken. Ze leren dan welke functie deze uitingen van kunst voor betekenis hebben voor zichzelf en hun ontwikkeling. Het belang van lezen wordt ze duidelijk. Maar ook leren ze kritisch naar een boek te kijken. Leren ze hoofdlijnen en thema's te onderscheiden. Ze schrijven zelf gedichten en verhalen, en leren zo welke processen hier aan vooraf gaan.
Wat u hier vindt
In de special vindt u uiteenlopende artikelen over de Nederlandse taal. Het maken van een bouwplan, maar ook af en toe een recensie van een boek, waarin ik op een bepaald aspect nader inga. Reeds heb ik enkele artikelen over de jeugdliteratuur geschreven. Verder komen er nog artikelen over universele taalkunde, waarin ik ook uitstapjes maak naar buitenlandse talen.
Het boek Boris van Jaap ter Haar is een waargebeurd verhaal. Het verhaal van de tienjarige Boris speelt zich af tijdens de bezetting van St. Petersburg door de Duitsers. Het verhaal zelf werd aan Jaap…
Een goede auteur maakt voor dat hij gaat schrijven eerst een bouwplan van zijn tekst. In dit bouwplan zet hij uiteen wat het Thema is en op welke vragen hij antwoord wil geven. Wanneer hij zijn bouwpl…
Dit artikel behandeld summier de genres in de Jeugdliteratuur. Voor een uitgebreidere weergave kan men onderstaande bron aanschaffen.
Dit artikel geeft kort een overzicht van de soorten kinderboeken van de middeleeuwen tot begin twintigste eeuw. We kijken welke functies een kinderboek vervulde in de maatschappij en welke pedagogisch…
Het Urker dialect wordt gesproken op het voormalig eiland Urk en is het meest vitale dialect van Nederland omdat iedereen op Urk het nog met elkaar spreekt. Er is de loop van de jaren veel onderzoek g…
Een belangrijk element in kinderboeken is het gevoel van humor. Maar hoe werkt humor precies en welke humor is geschikt voor welke leeftijd. In dit artikel bespreek ik verschillende soorten humor die…
Gepubliceerd door Hendrik op 09-04-2009. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.